O povodnem možu

Čeprav sta dečku oče in mati branila k reki, ki je ob dežju narasla, ju ni ubogal.

 

Med kopanjem so ga valovi odnesli od obale in kmalu ni mogle več plavati. Njegove klice na pomoč pa je slišal povodni mož, ki ga je odpeljal v svoje podvodno kraljestvo. Tam ga je nameraval zadržati.

 

Toda deček je imel strašno domotožje. Niti steklena soba, polna steklenih igrač ga ni premamila. Niti srebrna soba, polna srebrnih igračk ga ni potolažila. V zlati sobi, polni zlatih igrač, je povodnemu možu povedal, da sta mu oče in mati dražja od vsega zlata na svetu.

 

Povodni mož ga je zasul z biseri, a zaman.

 

Končno je dečka odpeljal na obalo, mu žepe napolnil z dragocenostmi, in ga zapustil.

 

Fant se je srečno vrnil domov in poslej so živeli v sreči in bogastvu.

povodni-moz-public-domain
Povodni mož za razliko od morskih deklic običajno nastopa sam

V razmislek

 

Kaj lahko poveš o fantovem poslušanju nasvetov? V pravljici o treh grahih smo videli, da se splača poslušati starejše. Vendar neupoštevanje nasveta po drugi plati še ni konec sveta. V večini pravljic junaki ne poslušajo nasvetov. Spomnimo se le Rdeče kapice, kjer deklica ne uboga matere, ali Trnuljčice, kjer dekle prav tako ne upošteva staršev, ali Zlate ptice, v kateri fant večkrat presliši sliši medvedova navodila.

 

Neubogljivost, čeprav tako pogosto hvaljena v pravljicah, je del odraščanja. Otroci le z upiranjem lahko premikajo meje in, čeprav to pogosto prinaša zelo boleče posledice, tako postavljajo temelje samostojnemu življenju.

 

V pravljici o povodnem možu ima deček srečo, da je povodnemu možu všeč, in si ga zaželi za družbo. Da pa bi si prislužil svobodo in novo priložnost, mora pokazati še eno kakovost - pokazati povodnemu možu, da so ljudje dragocenejši od stvari.

 

Kaj je sporočilo zgodbe? Največje bogastvo se skriva doma, v družini. Da pa bi to razumeli, moramo pogosto skozi težke preizkušnje. Običajno pač najbolj cenimo tisto, kar smo izgubili.

 

Mimogrede, poznamo več različic pravljic o povodnem možu. Tule je še ena.

Morda bi k slovenskim pravljicam bolj spadala kakšna sirota v raztrgani obleki, a s tole princesko lahko vseeno poudarimo, da nam gre predvsem za bogastvo, ki ga prinašajo pravljice, tudi slovenske, pa čeprav v njih ni toliko razkošnih gradov, kot morda v kakšnih drugih.